Op Editie NL

Op 27 februari belde Editie NL met de vraag of ik mee wilde werken aan een reportage over faillissementen. Ze vroegen of ik tips wil delen voor ondernemers die in zwaar weer belanden. Ook mijn Feniks collega Henk werd gevraagd om zijn verhaal te doenSchermafbeelding 2015-03-02 om 09.21.30. Ik werk er graag aan mee, want hoe we over faillissementen denken moet kantelen: Failliet gaan is een intense leerervaring voor ondernemers, het maakt ze juist sterker wanneer ze terugkomen. En dat gebeurt te weinig. Zie ook in mijn blog hieronder. Ik hoop dat dit filmpje weer bijdraagt aan het uitdragen van deze mening. Kijken? Vanaf minuut 08:50 zijn we aan de beurt. Delen helpt! (Moskoniets). 

Nieuwe mindset bouwen

In mijn visie lees je dat ik supporter ben van Einstein: we hebben een andere mindset nodig om de problemen van vandaag aan te pakken. Hoe krijg ik nou een andere mindset, vraag ik mezelf af. Volgens mij roest ik toch ook met regelmaat vast in mijn eigen overtuigingen. Wat voor mij in ieder geval werkt is inspirerende filmpjes kijken. Daar maak ik wekelijks tijd voor vrij. Afgelopen zondag zag ik bijvoorbeeld deze Tegenlicht uitzending. Ik zie mensen op allerlei plekken hands on aan de slag om Nederland mooi te maken. Een patatbakker die zijn frituurvet ombuigt tot brandstof, geweldig! Geen woord over beren op de weg, alleen maar denken in mogelijkheden. Ook voor de bouw, met het indrukwekkende Park2020 voorbeeld. Dat deed me denken aan de woorden van Daan Roosegaarde bij Ivo Niehe vorige week: ophouden met meningen, wat gaan we nou doen? Denk in voorstellen!
Ik concludeer dat het gaat om doen. Maar wat te doen is nog niet zo duidelijk gedefinieerd dat ik lekker aan de slag kan. Begin ik thuis, met bijv. afvalloos te leven zoals Arjan Ulrich? Een behoorlijke uitdaging met een luierdragende baby! Of juist op werk, hoe worden NaamloosBaanbrekers bijeenkomsten CO2 neutraal? Dan brengt Martijn Aslander mij op een spoor hoe ik kan doen: prutsend en klooiend! Ok, het hoeft dus niet te slagen. Dat falen de beste manier is om beter te worden, maken Feniksen mij wel duidelijk. Heeft Martijn trouwens zelf ook meegemaakt en kijk hoe het nu met hem gaat. Ondernemers die failliet zijn gegaan hebben sowieso -noodgedwongen- een andere mindset gekregen: Als de gevestigde orde zoals banken je met de nek aankijkt en je wilt toch verder, dan vind je bijzondere oplossingen.

Bijeenkomst
Ik ga het volgende doen: Hoewel ik ook herken van Jan Rotmans zegt over de bouwcultuur, geloof ik dat de bouw bij uitstek de plek is om te bouwen aan een mooi en Nieuw Nederland. Want bouwers zijn gek op doen. Er is groeiend  lef om te ‘prutsen’, soms ook noodgedwongen. Vaak ook uit ambitie. Bijvoorbeeld: Baanbreker Esther van Eijk heeft een briljant en persoonlijk boek geschreven en een ambitie gerealiseerd. Het heeft alles te maken met afvalloos aan de slag. Ook Joris van den Hoek breekt met de oude economie met de lancering van Terracaza. Get used to share! Ik ga een bijeenkomst organiseren, die zo veel mogelijk afvalloos zal verlopen en waar de deelnemers worden geïnspireerd door onder andere deze verhalen. Niet alleen door te luisteren, maar juist door te doen. Keep you posted over wat ik in elkaar ‘prutsen’ ga en wanneer je je kunt aanmelden. Vandaag fiets ik naar kantoor en neem ik een boodschappentas mee.

Ben je geïnteresseerd in deze bijeenkomst? Stuur een mail!

Cadeau: ACT®

Omdat ik dit jaar tien jaar onderneem, heb ik mezelf een aantal ‘cadeaus’ beloofd. Een daarvan is een coachtraject. Ik heb gekozen voor een bijzondere vorm van coaching, genaamd ACT® bij het TNCI. Dit is een unieke persoonlijkheidsmeting geschikt voor professionele vraagstukken, ook voor ondernemers. In korte tijd brengen ze je onbewuste drijfveren en daarbij horende kwaliteiten in kaart, zeggen ze. De nadruk ligt op waarom je doet wat je doet, in plaats van op wat je doet. Wat me direct aansprak: het is met beelden en associeren. Vandaag heb ik me aangemeld: ik kreeg direct een link doorgestuurd en heb net mogen kiezen uit diverse beelden en competenties. Opvallend: geen urenlang geploeter; ik was in 10 minuten klaar (en ik denk ieder ander ook). Maar wat je hier nou uit kunt halen over mij? Ik zag alleen maar poppetjes in poses. Ik zal het 3 maart horen tijdens het bijbehorende coachgesprek. Keep you posted.

Opgefrist!

Het werd tijd om deze website eens aan te pakken: Uturnity bestaat dit jaar 10 jaar! glazen champagne
Ik wil graag zichtbaar maken wat ik in deze jaren heb meegemaakt en wie ik ontmoet heb. Dus wat is er veranderd op de site? Allereerst zal ik actief gaan bloggen op deze homepage. Het zal geen proza zijn, maar toegankelijke, dagelijkse belevenissen. Een dagboek van een ondernemer, zeg maar.

Verder vind je er informatie over de twee ondernemingen die ik op dit moment heb: Baanbrekers in de Bouw en Feniksgroep. Waarom deze ondernemingen lees je terug in mijn visie. Daarnaast huur ik een iets te groot kantoor en ik zou het gezellig vinden als er startende ondernemers hier ook een werkplek vinden. Er is een archief waar je een aantal initiatieven kunt terugvinden waaraan ik met plezier heb gewerkt. Een soort rommelzolder; ik kon het ook niet weggooien. Ik ben in die tien jaar ook wel ietsje ouder geworden, dus een nieuwe foto was ook nodig 😉 Ik wens je leesplezier!