Een architect in zwaar weer, en daarna

Hoe ondersteun je een ondernemer in zwaar weer? Bijvoorbeeld de architect die vorig jaar bij mij aan tafel zat om te vertellen dat er van zijn prestigieuze bureau niet veel meer over is. De opdrachtenstroom was in een half jaar tijd vrijwel opgedroogd en het prachtige pand waar zij in 2005 naartoe verhuisd waren, had hij weer verruild voor de zolderkamer in huis. De drie medewerkers waren sinds vorig jaar ontslagen. De man die voor mij zit, sombert en weet niet hoe hij weer aan de slag kan. Hij kan alleen maar architect zijn, toch? Daarbij is hij dik in de vijftig en hij weet niet of hij de moed heeft om weer de schouders eronder te zetten. Zijn hart lucht hij bij vrienden, die hem goed bedoelde adviezen geven maar waarvan hij zegt er nog niet door geholpen te zijn. Voor de buitenwereld speelt hij nog goed weer. Dan pak ik een wit vel en zeg tegen hem: dit is het canvas voor je volgende bedrijf. Want je hebt geen keuze, je zal aan de slag moeten. Het goede nieuws is: je hebt er de tijd voor. Samen ontdekken we wat er nog meer is: we spreken over vergeten dromen, opgedane (negatieve en positieve) ervaringen, we brengen zijn netwerk in kaart en we kijken naar de wereld om ons heen. Waar zit je toegevoegde waarde? Na ieder gesprek volgt een opdracht en langzaam komt de energie weer terug. Nu, een half jaar later, zit er een energieke man voor me. Hij vertelt over de stappen die hij heeft gezet met een nieuwe partner en de opdracht die ze samen hebben opgepakt. Geen traditionele ontwerpklus, maar veel meer met advies. De nieuwe bedrijfsnaam helpt hem zich anders te positioneren. Daarnaast coacht hij twee studenten, omdat hij dat altijd al wilde doen. Ik voel dat hij weer de goede kant op beweegt en ben benieuwd wie hem dit jaar gaat volgen, want hier word ik blij van!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *