Even geen bereik

Hoe is het om even niet met de wereld om je heen digitaal te communiceren? Vandaag valt in een groot deel van Nederland de stroom uit. Niet in Utrecht, waar ik woon, dus de ervaring is mij onthouden. Maar niet voor lang, want over 4 weken zal ik een leiderschapstraject in een Afrikaans natuurpark volgen. Het traject sprak me direct aan. De teksten van de Foundation of Natural Leadership raakte een gevoelige snaar en ik wist meteen: dit is mijn volgende stap. Tijdens dit traject ga ik samen vijf anderen opzoek naar antwoorden op vragen hoe ik verder wil als ondernemer en in het leven. Niet omdat zaken niet lekker lopen, zeker niet. Maar omdat ik aan alles voel dat er nog iets heel dicht onder de oppervlakte is, waar ik mijn tanden in wil gaan zetten.
Ter voorbereiding volgde een intake gesprek met Jan Pieter van Lieshout, de man die ons door Afrika zal gidsen samen met twee Zulu’s. Hij vertelt me over de trail en ik vraag erop los. Ik heb geen zin in een soort Expeditie Robinson, waarbij ik moet zoeken naar eten of lastige onderwater puzzels moet oplossen. Hij stelt me gerust. Wel zijn er veel wilde dieren en slapen we buiten. Die uitdagingen ga ik graag aan. Er is alleen een ding waar ik zenuwachtig van word: ik zal geen contact hebben met de buitenwereld. De mobieltjes gaan in een kluis en worden niet meegenomen. Het zou ook niet veel zin hebben ze mee te nemen, want in het natuurpark Umfolozi heb je geen bereik. Maar toch, met je mobieltje op zak kan je nog door je foto’s bladeren. Of oude berichtjes lezen. Nu zal ik helemaal van de radar verdwijnen en mijn vrienden en gezin even loslaten. ‘Het zorgt ervoor dat je helemaal daar bent, los van alles en in verbinding met de natuur. Je maakt connectie met wat er op het moment is. Presence. De volgende stap in je leiderschapsontwikkeling.’, verzekert Jan Pieter mij.
Ik lees net op Twitter hoe onwennig en ongemakkelijk het was voor de mensen in het stroomloze gebied geen connectie te hebben met de buitenwereld. Ik vraag me nu af: hoe hebben de stroomloze Nederlanders deze leiderschapservaring beleeft? Want zo kun je het dus ook zien. Welke inzichten hebben zij opgedaan en zijn zij dichter bij de natuur gekomen, of bij elkaar? Of weten we dat pas over negen maanden?;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *