vandeBOUWPLAATS

In mijn kantoor staan prachtige items: een wijnrek, plantenbakken en vertical gardening. Als je goed kijkt, zie je dat ze gemaakt zijn van bouwmaterialen. Dit zijn items met een verhaal. Het verhaal begint met Baanbreker Esther van Eijk. Zij werkt bij een wegenbouwer en kwam tot de conclusie dat zij een eind wil maken aan de kilo’s afval die het bedrijf wekelijks op projecten produceert. Afval dat bestaat uit o.a. beton, hout & plastic wordt massaal in containers van de bouwplaats afgevoerd en vernietigd. Ze wist dat haar droom niet direct de directie van het bedrijf zou inspireren. Want wat kost het en foto34wat levert het op? Vragen waar ze nog geen duidelijke antwoorden op te geven zijn. In een jaar tijd doorloopt ze een spannende weg waarin zij toch haar doel weet te bereiken en groen licht krijgt. Haar verhaal is zo uniek, dat ik haar ga interviewen. Wat ze bereikt heeft samen met onder andere Level vijf, spreekt nog meer tot de verbeelding. Op de bouwplaats verzamelen werklozen met een hart voor de bouw restmaterialen om hier vervolgens onder begeleiding deze decoratieve en praktische items van te maken. Spullen die weer waarde krijgen door zowel hun verhaal als hun nut en verkocht kunnen worden. De werklozen transformeren tot ondernemers en hun bedrijf heet vandeBOUWPLAATS. Een sterk voorbeeld van SROI. Het klinkt eenvoudig, maar er zijn veel uitdagingen zoals langdurige contracten met afvalbedrijven. Hoe krijg je ze mee? Met trots kan ik vertellen dat in mijn kantoor het eerste verkooppunt is geopend. Ben je benieuwd naar de items? Of naar het verhaal van Esther? Neem dan contact op met mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *