Relatie, relatie, relatie!

Wat baalden de grote ingenieursbureaus deze week: na 2.5 jaar rekenen, tekenen en miljoenen investeren, zitten niet zij naast Melanie Schultz bij de Wereld Draait Door om de nieuwe plannen te presenteren voor de Afsluitdijk. Deze eervolle plek ging naar Daan Roosegaarde. Legt een gedegen inhoud het af tegen aantrekkelijke beelden?
Om te begrijpen wat hier gebeurd is, verdiep ik me een beetje in zowel Schultz als Roosegaarde. Om bij de eerste persoon te beginnen kan ik putten uit eigen ervaring: afgelopen maanden heb ik geprobeerd (op voorzet van minister Blok) Schultz bij de Baanbrekers op bezoek te krijgen. Samen met Baanbrekers hebben we een uitnodiging geschreven. Dat was geen sinecure: veel heen en weer mailen met het ministerie om aansluiting te vinden bij wat de minister belangrijk vindt. Sluit het aan bij de speech met speerpunten die de minister in januari gaf op die en die bijeenkomst? Vallen de thema’s wel onder de minister en niet onder de staatssecretaris? Is er een perswaardig moment, zoals het openen van een bijzondere weg? We eindigden in een 0-0: minister wel ge├»nteresseerd, maar niet dit kwartaal want haar agenda is vol. Goed. Dan Roosegaarde, een vernieuwer die dingen ontwerpt waar iedereen verliefd op wordt. Een man met een uitgesproken visie om Nederland mooi te maken. Een man die contact maakt en aandacht besteedt aan zijn relaties met ministers. Google maar afbeeldingen: Roosegaarde + minister. Veel lachende gezichten, veel landelijke pers.

Nu terug naar de Afsluitdijk. Let op: ik was er niet bij, maar ik stel me voor dat het ongeveer zo ging:
Schultz wil naar buiten met een positief bericht, want positieve pers is belangrijk voor haar. De plannen van de ingenieursbureaus voor de dijk zijn door haar ambtenaren op haar bureau gelegd. Dikke pakketten papier, berekeningen en verstandige woorden. Ze zucht, dit heeft ze al zo vaak gezien. Hoe maak ik van de Afsluitdijk een succes waar we nu al mee scoren en iedere Nederlander en toerist van gaat houden? Een project dat we realiseren zonder gedoe en in een inspirerende samenwerking? Dat Daan Roosegaarde in haar opkomt, de man die ze kent van zijn successen met o.a. het Van Gogh fietspad en de Smart Highway, is niet vreemd. Hij raakt mensen, hij raakt haar. Dat is wat we willen in de bouw! Hoewel de bouwsector baalt van dit voorval, zit hier een heel belangrijke les in volgens mij en dat is deze. Als je net als Daan verkozen wilt voelen, in plaats van door de mangel gehaald: ga een relatie aan met je opdrachtgever (m/v)! Ga in gesprek, vraag door en luister aandachtig. Dat doe je niet door je op te sluiten achter je PC of te praten met ambtenaren om hem of haar heen. Regel 1-1 contact. En als de relatie groeit, zorg er dan voor alsof het je belangrijkste asset is. Want dat is het. Dus geen gedoe na de aanbesteding in het project en ook geen juridisch gedoe als je tweede bent geworden. Want een relatie overstijgt de doorlooptijd van een project of een aanbesteding. Waardig je verlies nemen, dat is ook bouwen aan een relatie. Een relatie die hoop geeft om weer mooie werken te realiseren waar iedereen energie van krijgt. Ik scandeer hardop, in de geest van locatie, locatie, locatie: relatie, relatie, relatie! Doe je mee?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *