Helpen met een App

Gisteravond hoorde ik er al over, pas toen ik vannacht wakker werd en mijn telefoon pakte omdat ik niet meer in slaap viel, zag ik de foto: een jongetje, levenloos aangespoeld op het strand. Hij leek een beetje op mijn zoontje, die op het moment dat ik de foto zie in diezelfde houding ligt te slapen. Ik kan de slaap tot de ochtend niet meer vatten. Mijn hersens draaien op volle toeren: hoe kunnen we het dramatische tij keren?
Toen bedacht ik me dat ik een artikel heb gelezen waarin staat dat mobiele telefoons een basisbehoefte zijn voor vluchtelingen. Zij checken bijvoorbeeld Google Maps om hun route te bepalen, en appen met vluchtelingen die hun voorgingen om informatie uit te wisselen over mogelijke, veilige bestemmingen. Dit artikel bracht me op een idee.
App voor vluchtelingen en stakeholders
De stroom vluchtelingen die nu op de been is, betekent ook dat er een stroom informatie in beweging is gekomen. Cruciale informatie die het verschil kan betekenen tussen leven of dood. Informatie die nu versnipperd en ongeorganiseerd verzameld en gedeeld wordt.

Stel nou, dat met behulp van een app deze informatie gebundeld en ontsloten wordt.  Een app speciaal voor vluchtelingen en stakeholders, die voorziet in de behoefte van alle betrokken partijen. Voor de vluchtelingen biedt de app informatie over de reis: Waar kun je veilig reizen? Waar vind je eten, zorgverlening en onderdak? Waar is het druk, waar is nog ruimte? Algemene informatie over de diverse Europese landen waar zij terecht komen.

Daarnaast kunnen de vluchtelingen informatie verstrekken via de app aan instanties die informatie nodig hebben. Bijvoorbeeld aan de opvangcentra door zich al vooraf, online te registeren. Foto’s kunnen worden geupload en eventuele contactpersonen in Europa kunnen worden gedeeld. Gevolg is dat de opvangcentra kunnen anticiperen op wat ze te wachten staat. Het kost niet veel moeite om de oneindige mogelijkheden van deze app voor diverse partijen te bedenken.
Hackathon
Naarmate de ochtend nadert, merk ik dat er ook voldoende beren op de weg zijn voor deze app. Is het wel legaal? Nood breekt wet maar toch. Ik ga opzoek naar de mogelijkheden om deze app te realiseren. Dat kan ik niet alleen, ik heb dat nog nooit eerder gedaan.
Er zal waarschijnlijk een hackathon moeten komen waar app-bouwers, deskundigen uit het veld, vertalers en ervaren vluchtelingen hun kennis en ervaringen bij elkaar brengen op deze app te realiseren. Er zal geld nodig zijn en draagvlak op topniveau. De pers moet ervan horen. Misschien nog wel het lastigst is het omzetten van een knop in Europa: de vluchteling omarmen in plaats van te weren. De foto van dat jongetje was voor mij doorslaggevend in dat denken.
Kortom: een droom die veel werk met zich meebrengt om te realiseren, dat besef ik me goed. De eerste stap is om de droom te delen met jou, dat doe ik bij deze. En met de BN-ers die zich publiekelijk hebben uitgesproken open te staan voor ideeën om vluchtelingen te helpen. Hopelijk zijn zij een hefboom. En als we met meer deze droom delen, dan zal de rest een peulenschil zijn.

Dus: Als je dit idee steunt, geef dan een comment of stuur een mailtje!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *