Persbericht Hub On Hub Off Bustour zet startups in de bouw op de kaart

29 september 2015
Utrecht
Door: J. de Weerd

Op 5 november vindt de eerste Hub On Hub Off bustour plaats. Deze bustour heeft als doel startups en corporates in de bouwsector bij elkaar te brengen om zaken te doen.
Startups in de bouw zijn onvoldoende in aantal en onvoldoende zichtbaar. Daar wil Serena Scholte, oprichter van de community Startupbouw en lid van de advisoryboard van StartupDelta verandering in brengen. Deze ontwikkeling is aanleiding om met haar in gesprek te gaan.

Scholte: De energie van startups is aanstekelijk. Startups hebben een enorme ambitie om te innoveren en daarmee te schoppen tegen de gevestigde orde. Ze zijn gek op nieuwe technologie en meer gedreven door maatschappelijke waarden dan door geld. Dat er wel serieus geld verdiend wordt in de startupscene, wordt Scholte duidelijk wanneer ze de eerste bijeenkomst heeft van de Advisory board. Daar ontmoet ze de oprichters van bekende namen als thuisbezorgd.nl en Mendeley. Een jonge ondernemer naast haar vertelt dat hij die ochtend uit Hongkong is aangekomen, waar hij een tweede vestiging geopend heeft. Deze oprichters zijn dynamische zakenmensen, die met een krachtige visie zaken doen en veel geld verdienen. Deze positieve energie heeft de bouw ook nodig!

Waarom zit Scholte in de Advisory Board? In 2008 richt Scholte samen met een aantal anderen de leergang Baanbrekers in de Bouw op. Een leertraject speciaal voor de innovators in de bouw, met name werkzaam bij de corporates. Een aantal Baanbrekers besloot na het volgen van het traject een eigen bedrijf op te richten. Deze ondernemers is Scholte blijven volgen en wat blijkt? De ondernemers staan allemaal volop aan het roer van hun groeiende bedrijven. Ondernemen is een goede manier om idealen in de praktijk te kunnen brengen. Als ze de Baanbrekers vraagt wat zij aan de leergang hebben gehad als ondernemers, zijn ze eensgezind. Wilco Bouwmeester (Wegenscanners) zegt: “Baanbrekers heeft me een enorm netwerk opgeleverd. Daarnaast heb ik in de leergang inzicht gekregen in de dynamiek in de keten. De belangen die spelen. Basiskennis als je wilt ondernemen in de bouw.” Scholte ontdekt dat Startups de kracht hebben om taaie processen om te keren, de verguisde bouwcultuur te doorbreken door mooie, duurzame oplossingen te realiseren. Ze concludeert dat de bouw meer startups nodig en mailt Neelie Kroes met haar visie. Daarop wordt ze uitgenodigd haar ambities verder te brengen via de advisory board.

Lange adem
Scholte weet dat ze bij StartupDelta bij de crème de la crème zit: “Veel startups redden het niet. Ondernemen is meer dan een goed idee of een nieuwe techniek. Zeker in de bouwsector, waarin ik nu tien jaar actief ben, is het niet eenvoudig je bedrijf op te bouwen en een plek te veroveren tussen de gevestigde orde.”
Dat blijkt wanneer Scholte spreekt met Hillblock, een startup die innovatieve betonnen bekledingselement voor dijken ontwikkelt. Lukt het ze om hun product verkocht te krijgen? Hoewel Rijkswaterstaat allang aangeeft zeer geïnteresseerd te zijn in de blokken (in het gebouw van Verkeer & Waterstaat staan de modellen in het raamkozijn van de Directeur -Generaal), is het lastig om zaken te doen. “We hebben te maken met kostbare trajecten zoal certificeringen en aanbestedingen. Innoveren met gemeenschapsgeld ligt zeer gevoelig, certificaten zijn dus een vereiste. Dat vraagt om een lange adem.” Voor veel startups een te lange adem.

Scholte heeft ook gezien hoe startups dit dilemma oplossen. Samenwerken met MKB-bedrijven en corporates is een manier om financieringsproblemen op te lossen. Vaak hebben corporates de slagkracht om te investeren in bijvoorbeeld certificeringstrajecten. Of ze hebben machines beschikbaar, die startups nodig hebben om hun producten te ontwikkelen. Scholte: “Het is geen makkelijk huwelijk tussen startups en corporates. Startups willen liever schoppen tegen corporates, terwijl corporates op hun beurt vaak niet met hun vingers van de startups af kunnen blijven.” Een goed voorbeeld vindt Scholte de samenwerking tussen IthoDaalderop en Virus Free Air. De CEO van IthoDaalderop, Bart Romeijn, legt uit hoe zij elkaar gevonden hebben: “Per toeval. Ik stapte uit op de verkeerde verdieping en zag een naamboordje met daarop Virus Free Air. Ik was geïnteresseerd en sprak de oprichter aan. We hebben de tijd genomen om een samenwerking door te spreken. Het laatste wat ik wilde was dat ze een afdeling zouden worden binnen Itho, iets wat zij zeker ook niet ambieerde. Dan zijn ze direct onderdeel van onze cultuur. Wel zitten ze bij ons in het pand, als een zelfstandige onderneming. De reden is dat zij onze machines gebruiken om te produceren. Het gevolg is dat de kostprijs met 70% gezakt is, iets waar we allebei blij mee zijn. En de oprichter en ik sparren samen over het ondernemerschap, zeer waardevol.”  Dit soort samenwerkingen is krachtig voor startups in de bouw en nog te zeldzaam, zegt Scholte.

Startup Scale Up, geen hype
De afgelopen maanden heeft Scholte de aandacht voor startups zien toenemen in de bouw. Met de oprichting van hubs zoals Enginn, Sparkcampus en Dome-X hebben startups ontmoetings- en werkplekken gekregen. Ook virtuele platforms als Holland Contech dragen bij aan het ontwikkelen van het startup-ecosysteem in de bouw.
Scholte: “Een stevig ecosysteem betekent dat er leven in de brouwerij is. Des te meer hubs, acceleratorprogramma’s en platforms, des te meer is het klimaat ontwikkeld. Startups, scale ups: het is geen hype. Het is het alternatief op de organisatiemodellen en vormen die we de afgelopen honderdvijftig jaar gebouwd hebben en die uitgewerkt zijn. ”

Falen mag
Scholte ziet ook nog een ander groot obstakel voor startups, zowel in de bouwsector als daarbuiten. Het is het heersende taboe op falen in Nederland. Terwijl zij falen ziet als onderdeel van innoveren. In 2010 richtte Scholte de Feniksgroep op samen met o.a. Henk de Rijke om ondernemers in zwaar weer te ondersteunen. Scholte:  “Een faillissement is een leerschool die zijn weerga niet kent. Het is onverstandig om deze ondernemers af te schrijven: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat wanneer zij terugkomen met een nieuwe onderneming zij succesvoller zijn dan starters. Maar in Nederland zien we je liever gaan dan komen. Dat moet veranderen, ook deze fase van ondernemen is onderdeel van een ecosysteem. Ik ben ongelofelijk blij dat Neelie Kroes regelmatig aanhaalt dat falen erbij hoort. Zij heeft de kracht om gesprekken op gang te brengen die mensen liever uit de weg gaan. Stel de ondernemer de vraag: Wat ga je de volgende keer anders doen?”

Hub On Hub Off
Zelf houdt Scholte van avonturen. Vanuit die passie organiseert ze een bustour voor startups en investeerders in de bouwsector op 5 november aanstaande. “Het vooruitzicht samen met deze bijzondere groep een roadtrip te maken langs mooie initiatieven maakt me nu al blij. We gaan zien dat wat startups bedenken, al toegepast wordt. Het kan! De investeerders zullen een overload aan startups spreken en de startups zullen hun netwerk uitbreiden. Doel is om vooral veel busdeals te sluiten met elkaar, dus werkelijk zaken te doen. We zullen zowel Amsterdam als Rotterdam bezoeken, want in beide regio’s is veel aan de hand. In Rotterdam zal het reisgezelschap verdubbelen, met de aansluiting van genodigde leden van Bouwend Nederland en een mooie tour op de RDM Campus. Aan het einde van de dag gaan we vol met afspraken en met rode wangen weer richting huis.”
De tour zal niet onopgemerkt blijven, mede dankzij het aantal prominenten dat zich gedurende de dag zal laten zien. Zo zal de voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen deel uitmaken van het reisgezelschap. De pers heeft inmiddels ook lucht gekregen van deze tour, iets wat Scholte alleen maar aanmoedigt. Deze energie is aanstekelijk, dus laat het zoveel mogelijk mensen bereiken!
Heeft u vragen over dit persbericht? U kunt Serena Scholte bereiken via Serena@uturnity.nl of telefonisch: 06 471 223 18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *